maanantai 26. tammikuuta 2015

Saatko kaiken tarvittavan? Kivennäisaineet ja omega

 Jatkoa.
Ensimmäinen osa käsitteli siis tarvittavat vitamiinit, ja jotta kirjoituksen edes joku jaksaisi lukea, päätin jakaa sen kahteen osaan :) Otan mielelläni palautetta vastaan tästä järjestelystä!

Kivennäisaineet: Ensiksi Norvitalilta lainattuna, mihin kaikki vaikuttavat. Sen jälkeen lyhyesti suositukset. :)

Magnesium ja kalsium edistävät lihasten normaalia toimintaa.
Magnesium, kalsium, sinkki, fosfori ja mangaani ovat luuston rakennuspalikoita ja tarpeellisia luuston pysymiselle normaalina. 
Fosfori, kalsium ja magnesium ovat tarpeellisia hampaiden pysymiselle normaaleina.
Rauta ja magnesium auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Sinkki, seleeni, kupari ja mangaani ovat antioksidantteja, jotka edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
Kromi edistää veren glukoositasojen pysymistä normaalina.
Fosfori, mangaani, magnesium, rauta, jodi, kalsium ja kupari edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Kupari edistää hiusten ja ihon normaalia pigmentoitumista.

Fluo­ri 
Saamme yleensä ravinnosta fluoria riittävästi. Pääasiallisia lähteitä ovat meren elävät, tee ja kunnallinen juomavesi, jonka fluoripitoisuus 0,7-1,2 mg/l.

Jo­di 
Päivän tarve on keskimäärin 100 mikrog ja saantisuositus 150 mikrog. Rannikkoseuduilla asuvilla ihmisillä ei yleensä esiinny jodin puutetta, koska sitä on merivedessä ja kalassa. Sitä lisätään myös ruokasuolaan ja joihinkin maitotuotteisiin.

Ka­lium 
Päivän tarve on noin 1,6-3,5 g, mutta päivittäinen kaliumin saanti on 2-4 g. Kaliumia saadaan mm. maitotuotteista, kasviksista, viljatuotteista, banaanista ja perunasta.

Kal­sium, kalk­ki 
Saamme yli puolet tarpeesta maitotuotteista. Saantisuositukset ovat 800-1200mg (ja lapsille 800 mg).

Kro­mi
Kromin lähteitä ovat esim vasikan maksa, viinirypäleet ja vehnänalkiot. Aikuisten (ja yli 7-vuotiaiden lasten) saantisuositus on 50-200 mikrog.

Ku­pa­ri 
Tarkkoja suosituksia ei ole, mutta aikuisen tulisi saada noin 1 - 2 mg. Kuparia saa ravinnossa esim. maksasta, täysjyväviljatuotteista, pähkinöistä, palkokasveista ja äyriäisistä.

Mag­ne­sium 
Saantisuositus on 280mg naisille ja miehille 350mg. Magnesiumpitoisia ruokia ovat pähkinät, banaani vihannekset ja kokojyvävilja. Kuoritussa kiljassa on yli 80% vähemmän magnesiumia.

Man­gaa­ni 
Eurooppalaista saantisuositusta ei ole, mutta Yhdysvaltojen vastaava RDA (Recommended Daily Allowance) on 2-5 mg. Keskimääräinen saanti on noin 2-3 mg. Hyviä mangaanilähteitä ovat viljatuotteet ja tee.

Pii 
Saantisuositusta ei ole, mutta saamme keskimäärin 21-46 mg vuorokaudessa. Piitä on runsaasti kasvikunnan tuotteissa, joista parhaimpia lähteitä ovat kokojyvävilja ja juurekset.

Rau­ta 
Naisten raudan tarve on  10 mg, kun taas miehillä tarve on keskimäärin 8-9 mg. Raudan lähteistä parhaiten imeytyvä on eläinruokien hemirauta (liha ja sisäelimet).

Se­lee­ni 
Päivittäinen saantisuositus on 40-50 mikrog. Seleenin lähteitä on vilja, sisäelimet, kala, äyriäiset ja liha. HUOM! Orgaanisesti sitoutunut seleeni imeytyy n. 20 kertaa paremmin kuin epäorgaaninen.

Sink­ki 
Sinkin keskimääräinen päivätarve on miehillä 6 mg ja naisilla 5 mg. Väestön saantisuositus on miehille 9 mg ja naisille 7 mg/vrk. Sinkkiä saadaan pääasiassa (noin 70%) eläintuotteista, erityisesti lihasta, ja kasvikunnan tuotteista, viljasta.


Omega3
Monet saavat nykypäivän ravinnosta liikaa omega 6 -rasvahappoja margariinista ja kasviöljyistä. Keho kuitenkin tarvitsisi myös omega 3 -rasvahappoja, joita saamme rasvaisesta kalasta ja muista meren elävistä + saksanpähkinöistä. Saantisuhteen ( omega 3- ja omega 6) tulisi olla 1:3-9, pohjoismaisten suositusten mukaisesti.
     EPA ja DHA ovat välttämättömiä omega 3 -rasvahappoja(niiden lisäksi siis muitakin). Ne edistävät sydämen normaalia toimintaa ja DHA edistää myös aivotoiminnan ja näön pysymistä normaalina. 
Ihminen ei itse kykene valmistamaan lähtöaineita elimistössään! Muut rasvahappojen aineenvaihdunnassa syntyvät välituotteet sen sijaan syntyvät elimistön biokemiallisissa reaktioissa.
     Omega-3 rasvahappojen saantisuositus on noin 2-3 g vuorokaudessa(voidaan laskea myös että noin 1% kokonaisenergiasta: 2000kcal=2g). Tästä määrästä DHA:n ja EPA:n vähimmäismäärä tulisi olla yhteensä 200-300 mg. Tämän määrän saa kahdessa ruokalusikassa rypsiöljyä tai 150 grammassa kalaa.

Sitten muutama suositukseni, mistä näitä voisi ravinnon lisäksi saada:

Omassa käytössä Oriflamen WellnesPack, mikä sisältää siis kaikkia edellisessä kirjoituksessa olleita vitamiineja, tämän kirjoituksen kivennäisaineet(10kpl), omega-3sta (EPA 164mg ja DHA 110mg) + Beauty Complex kapseli, mikä sisältää astaksantiinia ja mustikkauutetta, vaikutusta siis myös vastustukykyyn!
Eli 4 pilleriä, päiväannos pusseissa. Miehille ja naisille omansa (koska eri saantisuositukset)

3 viikkoa=1 paketti=32,90€ (mahdollisuus saada -25%=24,7€) (ja mahdollisuus tilata kotiovelle)
Orion Pharman Multivita Plus löytyy myös meidän kaapista, 200tabletin pakettina. 1 tabl. sisältää 6 eri kivennäisainetta ja 7 eri vitamiinia.
Ja jos otetaan mukaan vielä Multivitan Omegalive, jonka päiväannos on 2 kapselia (EPA 440mg, DHA 300mg) 120kapselia-> 3 pakettia kestää lähes saman verran kuin vitamiinipurkki.

25 viikkoa=1 Multivita Plus + 3 Multivita Omegalive=(21,50€+3x18€)=75,50€



Ja viimeinen esittely: Sana-solin moni vitamiini
200kpl purkki, joka sisältää 1 tabl./pvä, 9 kivennäisainetta ja 11 vitamiinia. Tämä ehkä parhain/mukavin lapsille (huom! yli 11v)
Tämä näistä kolmesta suosituksesta myös halvin, toki omega3 puuttuu. :)

Paketin hinta 10-15€ välillä


Mutta siinä kaikki tältä erää,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti